Sencha – odmiana zielonej herbaty. Jest ona bardzo popularna w Japonii.  80% produkcji odbywa się właśnie w kraju czerwonej wiśni. Herbatę tą może rozpoznać  po liściach, które przypominają igły. Ma ona intensywny zapach. 

Smak tego naparu zależy od pory roku i miejsca, w którym były zrywane liście. Jednak uważa się, że najlepszą senche uzyskuje się z pierwszego rwania. Jest to tak zwany sezon shincha. Rozpoczyna on się na początku kwietnia i trwa 88 dni.

Większość zbioru aktualnie odbywa się mechanicznie. Tradycyjne zrywanie ręczne jest zarezerwowane dla  małej ilości, najwyższej jakości herbaty. Specjalistyczne maszyny są prowadzone przez dwójkę ludzi, którzy chodzą między rzędami krzewów herbacianych. Zerwane liście są wciągane do specjalnego kosza.

Proces tworzenia tej herbaty odbywa się w 6 krokach. Początkowo jest ona podawana parzeniu, przez około 20 sekund. Zapobiega to jej utlenianiu, a także dzięki temu zachowuje ona swój naturalny kolor, zapach i smak. Następnie liście są suszone i podawana częściowemu skręceniu. Stają się miękkie i giętkie. Krok ten jest powtarzany. Na koniec przechodzi  jeszcze raz proces suszenia. Poczym zostaje ręcznie przesortowana, aby usunąć kiepskiej jakości susz. Herbata ta w tym momencie jest gotowa. Senche można spożyć generalnie do 6 miesięcy.

Liście tej herbaty należy parzyć w temperaturze około 80 stopni. Do trzech minut. W Japonii dużą wagę przykłada się do wody. Musi ona być miękka. Jeżeli mieszkamy w dużych miastach to możemy o tym zapomnieć. W takiej sytuacji najlepiej kupić wodę w butelkach. Pijemy ją w filiżance. Nie dodajemy do niej żadnych dodatków.

W Japonii jest ona wykorzystywana często w kuchni. Można ją dodać do sałatek, lub innych dań. Wszystko jest zależne od naszej wyobraźni.

Nie wiele osób wie jak określić, czy herbata jest dobrej jakości. W senschy jest taka zasada, że im ciemniejsze liście tym lepsza jakość suszu.

Senscha ma bardzo dużo przeciwutleniaczy i polifenoli. Dzięki czemu ma bardzo dobry wpływy na nasze zdrowie. Prowadzone badania pokazują, że zapobiega ona chorobą układu krążenia oraz obniża  poziom złego cholesterolu. Po za tym jej picie może pomóc osobą, które mają problemy ze swoją skórą np. trądzik, lub atopowe zapalenie skóry. Także zapobiega ona starzeniu się. Sprawia ze nasza cera staje się bardziej żywa i lśniąca.