Krwisto-brunatnym wygląd i cierpki smak- tak można scharakteryzować ten napar. Nie należy jej pić z cukrem, ani z innymi substancjami słodzącymi ze względu na to , iż wszelkiego rodzaju słodziki zabijają jej cenne wartości. Zaliczana jest do gatunku czerwonych herbat, choć niektórzy uważają ją za odrębny gatunek herbaty. Podobnie jak biała herbata, produkowana jest wyłącznie w Chinach w prowincji Yunnan od czasów dynastii Tang, czyli od   1700 r. p.n.e.. Roślina, z której sporządza się ten gatunek herbaty jest hodowana  i dojrzewa w ciemnych, górskich grotach. Im dłużej dojrzewa tym jakość i właściwości  surowca do wytwarzania tego czerwonego napoju są lepsze. Najdroższe herbaty czerwone powstają nawet z roślin liczących 60 lat. Oczywiście receptura wytwarzania tego naparu stanowi ścisła tajemnicę chińskich producentów. Wiadomo jednak że herbat. podlega częściowej fermentacji. Pu-Erh istnienie swoje zawdzięcza przypadkowi – powodzi w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia i zapomniano o nich. Znaleziona po latach nie zachęcała do konsumpcji ale szybko odkryto jej walory dietetyczne. Dzięki procesowi częściowej fermentacji i długiemu okresowi dojrzewania  i leżakowania zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości.

Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych:

  • alkaloidy,
  • flawonoidy,
  • aminokwasy,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • selen
  • witaminę E.

Ponadto w jej składzie znajdziemy kofeinę (teina), mangan, fluor, olejki eteryczne i białka. Do właściwości leczniczych tej herbatki możemy zaliczyć:

  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pomaga w koncentracji
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Poprawia pamięć
  • Reguluje przemiany materii
  • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
  • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
  • Przyspiesza trawienie alkoholu
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Reguluje działanie układu pokarmowego
  • Ma właściwości moczopędne
  • Obniża ciśnienie
  • Wzmacnia organizm.

Gatunki herbaty Pu-Erh wytwarzane w Chinach to:

Pu-Erh- Czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Daje ciemnobrunatny i ?gęsty? napar o ziemistym smaku.

Pu-Erh 13 lat- Starsza, szlachetniejsza odmiana herbata Pu Erh. Posiada jeszcze mocniejszy smak i słodkawy aromat.