Każdy miłośnik kawy ziarnistej wie, jak ważne jest jej odpowiednie zmielenie. Od tego, czy cząsteczki kawy będą równe i nie ulegną uszkodzeniu w czasie mielenia zależy smak przygotowanej przez nas małej czarnej. Przykładowo, jeśli ziarna zostaną zmielone nierównomiernie, może okazać się, że kawa jest mocniejsza lub znacznie słabsza niż początkowo przewidywaliśmy. Jeśli w czasie mielenia uwolni się zbyt dużo pyłu, kawa może okazać się lekko kwaskowata.

Bardzo często kawa ziarnista mielona jest bezpośrednio w sklepach, dzięki czemu możemy zaoszczędzić sporo czasu no i oczywiście nerwów – najczęściej sklepy wyposażone są w młynki dobrej jakości, co gwarantuje, że w czasie przygotowania ziarna nie stracą swoich właściwości. Jeśli jednak chcemy zachować przyjemność mielenia kawy ziarnistej dla siebie, warto dowiedzieć się, jakie są wady i zalety dostępnych na rynku typów młynków.

Popularnym podziałem młynków do kawy jest podział na młynki ręczne i automatyczne. Które są lepsze? Grupa smakoszy-konserwatystów z pewnością stwierdzi, że jedynie młynki ręczne pozwalają na wydobycie z kawy pełni smaku i aromatu. Jest w tym sporo prawdy, ponieważ podczas mielenia ręcznego ziarna nie są narażone na zbytni wzrost temperatury i związane z nim zmiany smaku. Minusem młynków ręcznych jest konieczność poświęcenia na mielenia chwili czasu. Nieporównywalnie szybsze są młynki automatyczne. Niezależnie od tego, na jaki typ młynka się zdecydujemy, zadbajmy o to, by posiadał opcję regulacji grubości mielenia i był możliwie najbardziej precyzyjny.

Innym podziałem jest podział na młynki nożowe i żarnowe. Profesjonaliści zdecydowanie polecają te drugie. Są droższe, ale cechują się większą precyzją. Podczas rozdrabniania kawy w młynkach nożowych często dochodzi do wytwarzania pyłu, który wyraźnie pogarsza smak kawy.