Właśnie wspominam sobie czasy szkolnej ławki, gdzie z ogromnym zaciekawieniem na lekcji geografii słuchałam o amazońskiej tropikalnej puszczy. Moim niespełnionym marzeniem jest wyprawa wzdłuż rzeki Amazonki  Niektórzy twierdzą, że to zielone piekło. Niebezpieczna, rządząca się swoimi prawami kraina budząca respekt i zachwyt !!!Posiadająca dużo skarbów natury …. i wiele z nich nie zostało jeszcze odkrytych.
Z nasion liany rosnącej w Amazonii otrzymuje się guaranę, roślina ta znana jest od bardzo dawna. Nazwę zawdzięcza plemieniu Guarani , które zażywało ją pod różną postacią w celu zwiększenia sprawności fizycznej. Indianie zamieszkujący amazońskie lasy deszczowe często nazywali guaranę „Darem od Boga”

Guarana znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, zwiększa umiejętność koncentracji, jej pobudzające działanie spowodowane jest obecnością kofeiny. Kofeina z guarany nieco wolniej się wchłania z przewodu pokarmowego niż kofeina z kawy, dlatego jej działanie utrzymuje się o 2 godziny dłużej niż w przypadku kawy, czyli około 6 godzin.

Naukowcy uważają , że kofeina a także inne związki guarany takie jak: teofilina, teobromina czy polifenole zwiększają stężenie wolnych kwasów tłuszczowych oszczędzając węglowodany zapasowe przez co wydłuża się możliwy czas wykonywania wysiłku fizycznego. Guarana wykazuje poza tym działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów a także przyspiesza metabolizm.

Ta cudowna roślina znalazła więc zastosowanie jako suplement dietetyczny zwiększający wydolność organizmu, coraz częściej można ją znaleźć i w składzie preparatów na odchudzanie. Guarana cieszy się zwykle większym zainteresowaniem w okresie zbliżających się sesji egzaminacyjnych , studenci stosują ją w celu zwiększenia swych możliwości jeśli chodzi o czas nauki i zdolność do koncentracji. Ciekawostką jest piwo z dodatkiem guarany, napój popularny w Brazylii, jeśli będzie mi dane postawić stopę na tej ziemi skorzystam oczywiście z możliwości oceny organoleptycznej tego trunku
Na przestrzeni wieków guaranę spożywano w różnej formie: od żucia pędów i liści tej rośliny , przez gotowanie z niej wywaru po wyprodukowanie piwa z jej dodatkiem. W sklepie WWW.mmo.pl dostępna natomiast jest Guarana w formie proszku. Znajdziecie ją również w składzie wielu preparatów z kategorii Najsilniejsze spalacze tłuszczu.