Hibiskus

Przygotowany napar z tego suszu jest polecany osobą, które mają problemy z nadciśnieniem. Jak pokazały badania naukowe chorzy, którzy regularnie spożywały 3 filiżanki tego napoju przez miesiąc obniżyli swoje ciśnienie o 10 punktów. Poza tym dowiedziono, że wpływa także korzystnie na naszą działanie naszej wątroby.

Jak zaparzyć?

Susz hibiskusa wsypujemy do jakiegoś dzbanuszka, a następnie zalewamy wodą o temp. 96 stopni. Parzymy go około 4 minut, a następnie przelewamy do szklanki uzyskany napar.

Cukier trzcinowy kryształ

Ściętą trzcinę cukrową zgodnie z tradycją wyciska się, a powstający w ten sposób sok jest oczyszczany i poddawany krystalizacji. W cukrze trzcinowym pozostaje melasa nadająca mu charakterystyczne zabarwienie i karmelowy smak. Jest idealny do słodzenia kawy, herbaty oraz jako naturalna posypka na ciasteczka.

Cukier kandyzowany brązowy

Cukier ten jest uzyskiwany poprzez długotrwale podgrzewanie roztworu cukru. Podczas tego procesu zmienia on się w karmelową postać, która uzyskuje podobny smak do karmelu.

Mięta

Mięta jest bardzo popularnym naparem na całym świecie. Często jest uprawiana przydomowych ogródkach dla własnych potrzeb. Jest ona polecana dla osób, które mają bóle głowy i problemy żołądkowe.

Napój mięty schłodzony z dodatkiem cytryny latem doskonale orzeźwia i schładza. Gwarantuje nam picie, które jest w 100% naturalne i zdrowe dla naszego organizmu.

Żurawina na syropie klonowym

Owoce żurawiny są niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Poleca się spożywać je w czystej postaci. Sprawdzają się również idealnie jako dodatek do ciast i deserów podanych do herbaty.

Syrop klonowy

Uzyskuje się go z soku klonowego, który jest pobierany z pnia klonu. Następnie przechodzi on proces odparowywania wody. Syrop dostaje gęstej konsystencji o jasnobrunatnym zabarwieniu. Zawiera on duże ilości cukru i soli mineralnych. Gotowy syrop ma słodkawy smak. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni . Może on służyć jako dodatek do herbat, naleśników, deserów, lodów i wielu innych dań.

Najważniejszą zaletą go jest to, że nie zawiera konserwantów i możemy go przechowywać przez 18 miesięcy.

Cukier Trzcinowy Melasa

Jest to Gruboziarnista substancja. Jest ona tworzona podczas gotowania soku z trzciny cukrowej. Do jej największy zalet należy to, że posiada spore ilości witamin i soli mineralnych. Melasa odtruwa organizm z toksyn, a zarazem go wzmacnia. Cukier ten jest bardzo zdrową alternatywą dla klasycznego białego cukru.

Imbir Kandyzowany

Imbir jest dodatkiem, który możemy dodać do ciast, dżemów, kompotów i konfitur. Jednak najczęściej jest polecany jako dodatek do herbaty. Dodanie go powoduje, że herbata nabiera nowego smaku, który uraczy każdego konesera herbat.

Imbir ma bardzo oryginalny smak jest on lekko ostry o gorzkawym posmaku zawdzięcza go dużej ilości olejku eterycznego.

Imbir głównie jest polecany podczas przeziębień. Szczególnie w momencie, w którym dopiero się ono zaczyna. Poza tym jest dobra na bóle stawów i migreny, które są w dzisiejszym świecie coraz częściej spotykaną przypadłością u ludzi. Ma działanie odkażające dzięki czemu ma bardzo dobry wpływ na higienę jamy ustnej.

Kwiat lipy

Przygotowany napar z suszu lipy ma jasno złotawy kolor o delikatnym kwiatowym smaku. Jej regularne picie wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Jest to możliwe dzięki zawartym w niej substancją jak: garbnik , flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne oraz witaminy C i PP. Napar z lipy jest polecany na przeziębienia, kaszel, zaflegmienie, zapaleniu gardła, oskrzeli i krtani.

Melisa Lekarska

Melisa często nazywana jest cytrynowym zielem z tego powodu, że ma charakterystyczny cytrynowy aromat. Jest ona spożywana na całym świecie. Bardzo dużo osób uprawia ją w swoich domowych ogródkach. Swoją sławę zyskała szczególnie za swe właściwości zdrowotne. Już w starożytności leczono nią różnego rodzaju przypadłości. Była on także wykorzystywana przez pszczelarzy, aby zwabić pszczoły do uli.

Poniżej wymieniam jej najważniejsze korzyści zdrowotne oddziaływujące na nasz organizm:

– Działa na nasz organizm uspakajająco. Wypicie jednego naparu z melisy uspokoi nie jedne skołatane nerwy. Można ją spożyć przed różnego rodzajami egzaminami. Napar nie otumani nas, ale sprawi, że będziemy opanowani i pewni siebie.

– Jeżeli często w nocy masz problemy ze snem to melisa może być doskonałym rozwiązaniem. Często jest ona wykorzystywana w leczeniu bezsenności w medycynie niekonwencjonalnej.

– Inhalacje z melisy pomagają przy alergii i atakach kaszlu.

– Ma potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. To dzięki zawartości duże ilości polifenoli są to substancje, które mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne.

– Pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia i gazy.

– Jest pomocna osobą, które cierpią na zespół przewlekłego zmęczenia. Napar melisy daje organizmowi nowe siły witalne.

Zielony Owies

Zielony owies zawiera saponinę, która działa przeciwnowotworowo. Napar przygotowany z tego ziela działa uspakajająco, rozpręża, zmniejsza stres i rozdrażnienie. Polecany jest przed ważnymi egzaminami zrzuci z nas napięcie.

Doskonale wpływa na nasze zdrowie dzięki duże różnorodności składników w nim zawartym. Takich jak: flawonoidy, minerały, witamin B1, B2, D, E, karoten i białka pszenicy.

Ginkgo Biloba

Liście ginkgo należą do jednego z najstarszych drzew na świecie. Poprawiają ukrwienie tkanki mózgowej, zwiększają odporność organizmu na niedotlenienie, poprawiają pamięć i koncentrację oraz krążenie krwi w nogach (przeciwdziałają efektowi zimnych stóp).

Pokrzywa

Jest ona bogata w witaminy przede wszystkim C, K i B. Po za tym zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, związki potasu i żelaza.

Wypicie naparu działa moczopędnie. Oczyszcza on organizm z toksyn nagromadzonych w organizmie. Zwiększa przemianę materii. Wzmacnia organizm i obniża poziom cukru we krwi. Można go zastosować na rany oparzeniowe.

Czubatą łyżeczkę suszu parzymy w wodzie o temperaturze ok. 96 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut. Można także przygotować mocniejszy napar zalewając wrzątkiem podobną ilość suszu, który wszakże zaparzać należy pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Szałwia lekarska

Napar przygotowany ma bardzo duże zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Możemy go użyć do płukania jamy ustnej, gardła i przy ropnym zapaleniu dziąseł. Ma on bardzo silne działanie bakteriobójcze.

Również stosowany jest do ran, które ciężko się goją. Picie naparu stymuluje wątrobę i wspomaga trawienie. Nie wolno go stosować w czasie ciąży i karmienia.

Żeń-szeń

Napar z żeń-szenia jest niezwykle zdrowym napojem. Picie go codziennie sprawi, że będziemy mieli więcej sił witalnych i pozytywnej energii do życia, zwiększy on również koncentrację. Chińczycy od zawsze obdarzają go wyjątkowym szacunkiem. Stosują oni go jako naturalny afrodyzjak.

Leczy się nim takie choroby jak: cukrzyce, anemie, zaburzenia snu i nerwice. Posiada on duże ilości witamin, mikroelementów i kwasów organicznych.

Żeń-szeń możemy użyć na 3 sposoby. Pierwszy to samo parzenie suszu korzenia bez dodatków. musimy wyspać do szklanki 1 łyżeczkę suszu, a następnie zalać wodą o temperaturze 95 stopni. Parzymy około 7 minut.

Drugi sposób to dodanie go do zielonej herbaty. Taka mieszanka ma bardzo dobre właściwości pobudzające seksualny apetyt. Sprawdza się doskonale w roli afrodyzjaka.

Możemy także go żuć jak zwykłą gumę do żucia. Dostarczy nam ona energii i zniweczy uczucie zmęczenia.

Aloes

Roślina aloes jest znana na całym świecie. Swoją sławę zyskała ze względu na właściwości, które posiada. Nasze babcie często używały go do leczenia podrażnienie skóry np. po ukąszeniu komara.

Suszony aloes też bardzo dobrze wpływa na nasz organizm. Posiada on duże ilości witamin takich jak A, B1, B2, B6, B12, C, E, zawiera również magnez, wapń, cynk i potas. Są to substancje niezbędne do życia każdemu człowiekowi.

Przygotowany napar zwiększa przemianę materii oraz wspomaga florę jelitową. Co sprawia, że może on być znakomity uzupełnieniem diety podczas odchudzania. Eliminuje on toksyny z organizmu.

Syrop Amaretto

Pyszny syrop firmy Victoria Cymes o smaku amaretto z przeznaczeniem do domowych i profesjonalnych barów, idealnych jako dodatek do kaw, herbat oraz do sporządzania koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, według standardów światowych i własnych oryginalnych kompozycji.

Syrop bananowy

Świetny syrop, który wzbogaci smak wielu potraw. Może być użyty np. do sałatki owocowej nada jej unikalnego smaku.

Syrop Waniliowy

Syrop o smaku waniliowym doskonale nadaję się do napojów typu herbaty, lub kawy. Wzbogaci on ich smak. Nada im zupełnie innego wymiaru. Może być także wykorzystywany do deserów i koktajli alkoholowych i bezalkoholowych.

Jaśmin

Jaśmin jest to kwiat, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodawany jest do ulepszenia aromatu niektórych potraw. Firmy perfumeryjne stosują go do produkcji perfum. Chińczycy dodają do niego liście zielonej lub czerwonej herbaty.

Napar uzyskiwany z jaśminu ma złotą barwę o słodkim kwiatowym smaku. Jest on bardzo ceniony ze względu na jego właściwości uspakajające.

Żeby przyrządzić napar potrzebujemy 2 łyżeczki suszu (jedna szklanka), który zalewamy wrzątkiem i parzymy około 10 minut.

Syrop Kokosowy

Syrop o smaku kokosowym może być doskonałym dodatkiem do herbat, kaw, koktajli alkoholowych oraz deserów. Jeżeli lubisz nie konwencjonalne połączenia to syrop firmy Victoria Cymes jest dla Ciebie.

Syrop Irish Cream

Jest to syrop, który wzbogaci smak twoich naparów herbacianych jak i kawowych. Można go użyć także do koktajlów alkoholowych i deserów. Syrop ten jest o smaku Irish Cream. Produkuje go firma Victoria Cymes. Pojemność wynosi 490ml.

Cynamon

Cynamon jest przyprawą, która liczy sobie już ponad 2000 lat. Ojczyzną tego drzewa jest Cejlon. Laski cynamonowe uzyskiwane są z kory cynamonowca, która po osuszeniu się zwija. Następnie jest pocięta na małe kawałki.

Jest to przyprawa, która w kuchnia ma bardzo szczególne znacznie. Każda potrawa przyprawiona przez cynamon dostaje niezwykłego aromatu i smaku.

Badania pokazały, że ma on bardzo dobry wpływ na zdrowie. Naukowcy z Kansas State University udowodnili, że przyprawa ta ma zdolność do zwalczania bakterii E.coli. Cynamon zawiera mangan, wapń, żelazo oraz błonnik.

Wanilia

Nie jest to zwykła wanilia jak dostępna w większości sklepów. To co ją wyróżnia to, że jest zapakowana w szczelną fiolkę. Dzięki temu o wiele dłużej zachowuje swoje unikalne cechy smakowe. Doskonale również znosi wszelkie trudy podróży i transportu.

Wanilia jest to roślina, która ma żółto-białe kwiaty. Pod względem botanicznym jest storczykiem. Jednak przeciwieństwie do swojego kuzyna jej kwiatostan nie pachnie. Swój niezwykły zapach wydziela dopiero pęknięty owoc. Ma on postać długich podłużnych strączków. Za pomocą wanilii możemy przyprawić herbatę, kawę, desery i inne dania.

Cukier palmowy

Jeżeli poszukujesz jakieś dodatku do swoich napojów to użycie cukru palmowego będzie strzałem w dziesiątkę. Sprawi to, że zrezygnujesz z klasycznego białego cukru. Przygotowane za jego pomocą napary nabiorą orientalnych rysów i opłyną zdrową, naturalną słodyczą.

Produkcja tego niezwykłego cukru odbywa się w Indiach. To właśnie tam pracownicy na wielkich plantacjach palm uzyskują słodkawy nektar. Wchodzą oni na palmy i nacinają kwiatostany, które wydają siebie sok średnio od 2 do 7 litrów. Jest to dopiero początek długiego procesu produkcji. Następnie jest on wlewany do kotła gdzie jest gotowany przez dłuższy okres czasu. Musi być on stale mieszany. Gdy mieszanina otrzyma odpowiednią konsystencje jest ona przelewana do specjalnych form. Po czym jest schładzana. Tak właśnie powstaję cukier palmowy.

Trawa Cytrynowa

Trawa cytrynowa to egzotyczne i tropikalne zioło, które pochodzi z terenów południowowschodniej Azji. Jednak jej inne odmiany możemy spotkać w całym pasie zwrotnikowym. Osiąga ona bardzo duże rozmiar nawet do 2 metrów. Swoją sławę zyskuje w Brazylii, gdzie pije się ją jako napój odświeżający. Uważają oni, że jest ona naturalnym antydepresantem. Jednak nie jest to potwierdzone przez żadne badania naukowe.

Trawa cytrynowa wyróżnia się unikalnym smakiem, który jest podobny do cytryny, ale to co ją odróżnia to brak kwaskowatości, która jest zastąpiona nutą imbiru. Zastosowanie w kuchni jest wszelakie np. deserów, herbat, dań obiadowych (kuchnia azjatycka), zup.

Do jej zalet należy to, że jej długość spożycia może być znacznie dłuższa niż w przypadku cytryny. Wobec tego możemy ją zabrać w dłuższą podróż.

Badania pokazały, że jest ona bardzo zdrowa. Jedne z nich na Uniwersytecie w Ben Guriona w Beer Szewie (Izrael) pokazały, że ma ona działanie antynowotworowe. Żeby uzyskać ten efekt wystarczy stosować 1 g dziennie tego zioła. Po za tym pobudza soki trawienne, usprawnia krążenie krwi, działa bakteriobójczo i poprawia spostrzegawczość. Jest wykorzystywana przy produkcji niektórych kosmetyków.

Guarana

Jest to roślina, która rośnie w amazońskiej dżungli. Nazwę swoją uzyskała dzięki plemieniu Guarani, które jako pierwsze miało poznać cudowne właściwości owoców tego pnącza. Jej mocą Indianie cieszyli się od setek, a może nawet tysięcy lat. Jednak w europie nikt o niej nie słyszał, aż do XVIII wieku. Dopiero lekarza Christian Paullini zbadał ją i sprowadził na nasz kontynent.

Guarana jest to roślina, która ma w sobie bardzo duże ilości kofeiny. Jak pokazują badania jej stężenie jest 4 razy wyższe niż kawie. Po za tym jest znacznie zdrowsza i mniej szkodliwa dla naszego organizmu. Przygotowany napój zwiększa nasze siły witalne, poprawia kondycje i wprawia w lepszy nastrój. Dodatkowo jej działanie jest znacznie dłuższe niż popularnego czarnego napoju.

Sproszkowana Guarana jest polecana osobą o wzmożony wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Zwiększa ona naszą wytrzymałość, dzięki czemu możemy dłużej i lepiej ćwiczyć. W czasie stosowania diety obniża ona uczucie głodu.

Jak zaparzyć Guaranę?

Tutaj mamy dwie możliwości. Możemy parzyć samą. Jednak nie każdemu może odpowiadać jej smak. Można ją dodać również jako dodatek do herbaty, kawy, gorącej czekolady. Niektórzy polecają ją dodawać do ciast.