Niemal każdego dnia setki, a może nawet tysiące osób odwiedza kawiarnie, gdyż tam mają okazję w miłej atmosferze napić się dobrej kawy. Kawa ziarnista, kawa włoska a także wiele innych atrakcji – to wszystko oferują nam dzisiaj dobre kawiarnie. Ale nie każda może pochwalić się taką atrakcją, jak własna palarnia kawy.

Gdy natkniemy się na kawiarnię lub sklep, który oferujemy wypalanie ziaren kawy na miejscu, na życzenie klienta – koniecznie poświęćmy chwilę na odiwedziny tego miejsca. Dlaczego naprawdę warto? Ponieważ krótki okres pomiędzy wypaleniem ziaren a ich zaparzeniem ma kluczowe znaczenie, kawa zwyczajnie nie ma czasu wywietrzeć. Dlatego też ważnym jest, kiedy odwiedzamy palarnię, poproszenie o to, żeby nasza kawa została zaparzona z dopiero co wyparzonych ziaren.

Parzeniem kawy w Polsce zajmują się właściwie osoby, które się tym pasjonują. Jest to nie tylko szereg obowiązków i sumienność, ale także troska o każde ziarenko. Skąd właściciele palarni je biorą? Właściwie z całego świata. Pasjonaci kawy wiedzą doskonale, że pochodzenie zairen kawy ma decydujące znaczenie dla późniejszego smaku i aromatu naszej małej czarnej.

Wysokość, na jakich kawowiec rośnie,gleby czy klimat, to wszystko wpływa na ostateczny efekt. Ale wracając do tematu należy podkreślić, że właściciele palarni sprowadzają jeszcze zielone ziarna kawy i dopiero w specjalnych maszynach poddają je procesowi palenia. Nie ważne wtedy, na jaką kawę mamy ochotę, zawsze spełnia nasze najśmielsze oczekiwania.

Kawa pita w eleganckiej, dobrej kawiarence ma jeszcze jedna zaletę. W każdej szanującej się kawiarnii mamy możliwość podjęcia decyzji, czy chcemy napić się 100% arabici, czy chcemy wymieszać ją z robustą. Warto bowiem wiedzieć, że są dwa podstawowe rodzaje kawy, które w dużej mierze różnią się od siebie swoimi właściwościami i naturalnie smakiem.  Arabica jest o wiele bardziej delikatna, głównie ze względu na to, że posiada niewielką zawartość kofeiny.

Robusta jest natomiast jej przeciwieństwem i to właśnie za jej wyrazistość niektórzy tak bardzo ją cenią.
Palarnia kawy jest więc miejscem, które jak żadne inne gwarantuje nam kawę najlepszą jakościowo. Jest to kawa, której smaku nie zanieczyszcza żaden dodatkowy proces czy pierwiastek. Możemy więc poczuć się tak, jakbyśmy w cieniu kawowca siedzieli i popijali filiżankę tego aromatycznego napoju. Są przecież takie chwile, kiedy pragniemy uciec od szarej rzeczywistości i na skrzydłach fantazji przenieść się w miejsce, gdzie w magiczny niemal sposób czas zatrzymuje się dla nas chociaż na chwilę.