Herbata na ogół kojarzy nam się z gorącym naparem w filiżance, kubku lub szklance lub  spożywanym w postaci zimnego  i orzeźwiającego napoju ICE TEA, doskonałego na upalne dni. Zapewne dla wielu z was będzie to zaskakujące, iż herbata a szczególnie jej susz może znaleźć jeszcze inne zastosowanie kulinarne. W kulturach dalekiego wschodu herbaciany susz zagościł w kuchni nie tylko jako napój spożywany do posiłku, ale również jako przyprawa oraz składnik orientalnych potraw i dań. Suchą herbatę, dostępną w internetowym sklepie z herbatą, stosuje się do potraw zimnych i gorących w kuchni chińskiej do mięsa jak np. dziczyzny, a także do przyprawiania warzyw, ryb, ryżu i mięczaków. W Birmie świeże listki herbaty jada się jak sałatę, a w Tybecie gotuje się z nich zupę. W Chinach i Tajlandii dużą popularnością cieszy się kiszona herbata, którą podaje się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych. Lody w Kraju Wschodzącego Słońca zawdzięczają piękny kolor zielonej herbacie. W Birmie zwieńczeniem każdego posiłku jest odświeżający deser ze specjalnie marynowanej herbaty.

Chińczycy i Birmańczycy przyprawiają potrawy herbatą połączoną z czosnkiem. Wiadomo   powszechnie, że przyrządzając napar herbaciany, należy unikać zapachu czosnku (nawet w pomieszczeniu), ponieważ psuje on i zagłusza aromat napoju, natomiast dzięki temu połączeniu dalekowschodnie przyprawy zyskują swoisty pikantny zapach.

Ekstrakt herbaciany, zwłaszcza świeżych zielonych liści, dostępnych w dobrym sklepie  z herbatą,  stanowi dobry środek zapobiegający gniciu i psuciu. Dlatego w krajach dalekiego wschodu powszechnie  stosuje się go do konserwowania półproduktów spożywczych, np. mięs. Przy użyciu herbaty można również barwić na zielono, żółto lub brązowo produkty żywnościowe. Na kontynencie cukiernicy aromatyzują dania słodkie, dżemy, galaretki i sorbety właśnie syropami herbacianymi, a tajemnicą herbacianych babek są moczone w naparze rodzynki. Słynne francuskie czekoladowe ganaches swój niepowtarzalny smak zawdzięczają połączeniu herbaty Earl Grey i kwiatu jaśminu. Herbata jest wspaniałą bazą do przyrządzania różnorodnych napojów alkoholowych. Najbardziej znane z nich to poncz i grog.

Stosując przyprawy z liści herbacianych w kuchni należy pamiętać, iż herbata i podawane potrawy powinny wzajemnie się uzupełniać. Chińczycy do przekąsek podają pachnące jaśminem herbaty zielone, które na dodatek doskonale gaszą pragnienie. Angielskie obfite śniadanie wręcz wymaga podania filiżanki mocnej czarnej herbaty. Również tradycyjna ryba z frytkami powinna być serwowana z herbatą. Japońskie sushi i sashimi także wymaga, dla zaakcentowania smaku,  podania zielonej herbaty.