Ostatnio odnotowaliśmy duży wzrost zainteresowania Młodym Jęczmieniem.  Powody takiego zjawiska mogą być dwa: albo jest to spowodowane wypowiedziami gwiazd w pewnej popularnej telewizji śniadaniowej na temat cudownych właściwości trawy jęczmiennej, albo społeczeństwo samo zaczęło doceniać skarby rosnące na polskich polach. Wierzymy w drugi powód!

Młody jęczmień stał się bardzo popularnym środkiem dietetycznym, którego promują gwiazdy na całym świecie. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to tylko produkt na odchudzanie. W młodziutkich, delikatnych listkach trawy jęczmiennej znajduje się:

  • ponad 2 razy więcej magnezu,
  • 5 razy więcej żelaza,
  • 25 razy więcej potasu,
  • aż 37 razy więcej wapnia niż w pszenicy!

Młody jęczmień jest także prawdziwą bombą witaminową:

  • ma wysoką zawartość beta karotenu,
  • witaminy BI, B2, B3, B6, E i C,
  • biotyny,
  • kwas foliowego, kwas pantotenowy,
  • choliny, pochodnej witaminy B. Aktywują one enzymy zapobiegające powstawaniu w organizmie rozmaitych patologii i idących za nimi chorób.

W dzisiejszym świecie zbyt mocno oczyszczonych i zbyt mocno przetworzonych produktów spożywczych, możemy mieć problemy ze znalezieniem pokarmów dobrych dla naszego organizmu. To dotyczy szczególnie świeżych, zielonych warzyw, które powinny być podstawowymi składnikami naszej diety, aby zapewnić nam  witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, enzymy, błonnik oraz specjalne składniki odżywcze, takie jak  chlorofil.

Preparaty z młodej trawy jęczmiennej w odróżnieniu od antybiotyków chemicznych zwalczają jedynie organizmy patogenne, nie uszkadzając mikroflory w układzie trawiennym, za to pomagają w jej odbudowie – dlatego między innymi młody jęczmień o dużej zawartości chlorofilu jest szczególnie zalecany rekonwalescentom po kuracjach antybiotykowych. Ponieważ stanowi bardzo skuteczny środek wzmacniający organizm, pomaga także osobom po chemio- i radioterapii. Wspomaga leczenie cukrzycy, schorzeń dermatologicznych, zaburzeń przemiany materii, nieżytów śluzówek dróg oddechowych, jelit i żołądka. Jest pokarmem wybitnie zasadotwórczym, przywraca zatem równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, tym samym przynosząc ulgę cierpiącym na choroby stawów, dnę, reumatyzm.

Polecamy spożywać młody jęczmień 3 razy dziennie między posiłkami. Można zmieszać go z wodą, sokiem lub dodać do odżywczego koktajlu. Co bardziej ortodoksyjni zapaleńcy jedzą go wręcz zamiast śniadania i obiadu. W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak, jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek, więc możemy liczyć na niezły zastrzyk energii.

Pamiętajmy! Jeśli chcemy:

  • oczyścić i odkwasić organizm,
  • zrzucić zbędne kilogramy,
  • wyrównać poziom cukru we krwi,
  • wyleczyć się i zapobiegać różnym chorobom łącznie z rakiem,
  • odzyskać energię do życia,

to MŁODY JĘCZMIEŃ może okazać się rewelacyjnym środkiem do osiągnięcia celu.