W jesienno-zimowe wieczory coraz częściej przychodzi ochota na jakieś kulinarne co nieco. Też tak macie? Oczywiście najprościej pójść do sklepu i kupić jakieś przegryzki.

Ale co powiecie na pachnące, świeżo wyjęte z piekarnika, smaczne, a do tego zdrowe ciasteczka otrębowe (lub owsiane)?:) Dziś postanowiłam znaleźć na nie przepis.

Otręby jak wiadomo dobrze wpływają na pracę jelit ze względu na dużą zawartość błonnika. Ponadto absorbują z organizmu szkodliwe substancje i wspomagają ich wydalanie. Płatki owsiane również zawierają dużo błonnika. Korzystnie wpływają więc na trawienie, usprawniają przemianę materii i  oczyszczają organizm z toksyn.

Ciasteczka owsiane są więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe:)

Buszowałam po internecie, szukając sprawdzonych przepisów na owsiane ciasteczka. Znalazłam ich zbyt dużo apetycznych przepisów, by zdecydować się na wybór tego jednego jedynego. Wiele z nich to wynik eksperymentów kulinarnych – całkiem pysznie brzmiących:)

Mam więc dwa wyjścia – albo będę wypróbowywać znalezione przepisy po kolei, albo na podstawie eksperymentów kulinarnych wypracuję własny:) A może Wy macie jakiś sprawdzony przepis? Bardzo chętnie skorzystam.

Póki co przedstawiam kilka znalezionych w sieci. Niektóre z nich są bardziej, inne mniej kaloryczne – w zależności od ilości dodanego cukru, masła, czy oleju. Niektóre z przepisów nie zawierają ich w ogóle:)

  • Ciasteczka owsiane

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka otrębów pszennych
– 100 g rodzynek
– 100 g orzeszków
– 1 szklanka mąki
– 1 jajko
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 1/4 szklanki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki połączyć. Z masy formować płaskie ciasteczka i piec na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 min. w 200 stopniach.

  • Otrębowe placuszki

Składniki:

* 1/2 szklanki otrębów pszennych
* 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
* 1 jajko
* 200 ml jogurtu naturalnego

1. Do miski wbić jajko. Wymieszać je z jogurtem naturalnym. Do masy wsypać płatki. Wszystko wymieszać.
2. na rozgrzanej patelni formować placki.
3. piec na złoty kolor.

Źródło obu przepisów: schudnijmy.pl

  • Ciasteczka Owsiane

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka otrębów pszennych
– 1 szklanka mąki
– cała kostka margaryny (250 dag)
– pół szklanki mleka (ok 125 ml
– pół szklanki cukru (nieobowiązkowo dla dbających o linię)
– dodatki: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, – migdały w płatkach, po prostu co kto lubi

Jak przyrządzić?
1. Margarynę rozpuścić razem z mlekiem, nie gotować.
2. Płatki, otręby i mąkę wymieszać.
3. Dodać do ciepłego mleka z margaryną, 2 min potrzymać na mały ogniu ciągle dość energicznie mieszając aby się nie przypaliło. Jeżeli dodajemy cukier choć to nie jest konieczne, należy go wsypać przed dodaniem mąki, płatków i otrębów aby dobrze się rozpuścił.
4. Po zestawieniu z ognia dodać rodzynki, orzeszki etc.
5. Formować małe ciasteczka

Źródło: Czarna Oliwka, Kuchnia o2.

  • Ciasteczka owsiane

Składniki

* 2 szkl. płatków owsianych,
* szkl. mąki,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3/4 szkl. cukru,
* 100 g rodzynek,
* 30 g migdałów,
* 120 g masła lub margaryny
* ok 3 łyżki miodu
Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i rodzynki wymieszać w misce.
Migdały posiekać lub zmielić na małe kawałeczki i dodać do pozostałych składników.
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku z miodem i 80 ml wody, wlać to do miski ze składnikami, wymieszać.
Łyżeczka formować małe ciasteczka i układać na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
Jeżeli masa za bardzo klei się do rąk, pomoczyć ręce i łyżeczkę w zimnej wodzie.
Piec w 150 stopniach przez 17- 20 minut na jasno brązowy kolor. Pozostawić na blasze ok 5 minut do wystygnięcia.
Ciasteczka robi się naprawdę szybko i są pyszne.

Źródło: Vitaforum.pl

Który przepis wybieracie?:) Jak tylko wypróbuję któryś nich – na pewno zdam relację na blogu.

A już wyobrażam sobie ich zapach i smak…

Smacznego:)