Arabica Jamica Blue Mountain jest uważana za jedną z najlepszych kaw zaliczanych do tego gatunku. Jej historia zaczęła się dość niewinnie i w zasadzie trochę przypadkiem. W XVIII wieku król Francji Ludwik XV wysłał kilka roślin kawy do położonej w pobliżu Jamajki Martyniki. Niedługo później gubernator Martyniki wręczył w prezencie roślinę kawy gubernatorowi Jamajki. Był to początek uprawy historii kawy na Jamajce.

Jak się okazało, zasadzona na jamajskiej ziemi arabica przyjęła się tam doskonale – niewątpliwie była to zasługa bogatej w azot i fosfor gleby oraz deszczowego, mglistego klimatu typowego dla jamajskich wzniesień.

Jamajska arabica jest uprawiana na wysokości 1800 m w parafiach Portland. Łączny obszar upraw to ok. 6000 ha. Łącznie istnieje 25 000 gospodarstw i farm zajmujących się uprawą Jamaica Blue Mountain. Obszar, na którym uprawia się tę kawę jest stosunkowo niewielki, dlatego też niewielka jest jej roczna produkcja – jest to ok 1000 – 1350 ton. Ciekawostką jest, że Jamaica Blue Mountain jest jedyną kawą na świecie pakowaną nie w worki, ale w drewniane beczki.

Większość kawy jest obecnie eksportowana do Japonii. Dodając do tego niewielką roczną produkcję łatwo zgadnąć, że jest to arabica luksusowa i trudno dostępna.