Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Pomorskie golonki w Pelplinie

19.08.2012 - 23:20 — admin

18 sierpnia 2012 roku w Pelplinie odbył się konkurs na najlepszą pomorską golonkę. Okazją do jego przeprowadzenia był promujący kulturę ludową Kociewia i Kaszub festiwal „Kociewiacy, Kaszubi - pomiędzy kulturami Krzyżacy”.

 

W konkursie udział wzięło dziewięciu uczestników, z których zespół jurorski w składzie: Artur Michna, Kinga Gawrońska i Jacenty Ordowski wyłonił trzy zwycięskie dania. Pod uwagę brano przede wszystkim zgodność sposobu przygotowania i podania potrawy ze sztuką kulinarną, walory smakowe i estetyczne.

Za najlepszą jurorzy uznali gotowaną golonkę Anny Pieleckiej z Lignów Szlacheckich. Mięso było zwarte, ale wystarczająco miękkie, wcześniej peklowane i lekko doprawione czosnkiem. Podano je z kaszą perłową ugotowaną na sypko oraz bardzo dobrze przyrządzoną kapustą kiszoną na krótko.

Miejsce drugie przypadło golonce Stanisława Gierszewskiego z Lignów Szlacheckich, zaś miejsce trzecie zajęła golonka Elżbiety Janke z Górek.

 

Odwiedzający imprezę mieli okazję spróbować przekąsek podawanych przez lokalne koła gospodyń, napić się krzyżackiego piwa z Parpar oraz zapoznać się z ofertą lokalnych rękodzielników. Dodatkową atrakcją festiwalu były pokazy i walki rycerskie z użyciem mieczy, toporów i kiścieni. Na scenie zaprezentowały się też kociewskie i kaszubskie zespoły regionalne.

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016