Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kraszanki i baranki w Grucznie

01.04.2012 - 17:48 — admin

Na dwa tygodnie przed Wielkanocą Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły zorganizowało w Grucznie Warsztaty Wielkanocne

Do uczestnictwa w warsztatach zaproszono dzieci zainteresowane zapomnianymi tradycjami wyplatania wielkanocnych palm i dekorowania jaj. Pokazy i ćwiczenia z przygotowywania palm i dekorowania kraszanek poprowadziły Dorota Ścibut, Janina Norkuniene, Alfreda Romańczyk i Halina Maksimowicz. Uczestnicy gruczeńskich warsztatów mieli też okazję wziąć udział w przygotowywaniu wielkanocnych baranków z masła.

Główną atrakcją kulinarną spotkania miłośników wielkanocnej tradycji było wypiekanie tradycyjnego chleba. Nie zabrakło też grochówki i parówek z lokalnej masarni. O symbolice potraw wielkanocnych oraz zapomnianych potrawach wielkanocnych opowiadali Aleksandra Kleśta i Maciej Mazurkiewicz.

Weekendowe warsztaty zakończono w poniedziałek spotkaniem dla uczniów gruczeńskiej podstawówki, podczas którego panie palmiarki i kraszaniarki poprowadziły praktyczne zajęcia z wicia palm i kraszenia jajek dla uczniów.

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016