Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kuchnia kaszubska - co jadano?

Z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub, region można podzielić na kilka części nadmorską / zatokową, jeziorną i borowiacką, a zatem także kaszubskie kulinaria można rozpatrywać na podstawie takiego podziału. Lokalna kuchnia części nadmorskiej Kaszub będzie się zatem opierać na rybach morskich, w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, łososiu i dorszu. Część jeziorna - na rybach słodkowodnych, w tym szczególnie na węgorzu, sandaczu, szczupaku i okoniu. W części borowiackiej potrawy często będą zawierać grzyby, jagody i żurawinę. Na całych Kaszubach popularne są też potrawy z drobiu, zwłaszcza z gęsi i kaczek, oraz dania z ziemniaków i brukwi. Gorące dania jednogarnkowe, noszące nazwę ajntopów, przygotowywano szczególnie chętnie jesienią i zimą, aby rozgrzać powracających z połowów rybaków.

Kuchnia kaszubska będzie zatem zachwycać smakiem ryb, grzybów i gęsiny. Znajdziemy tu pomysły na łączenie ryb z mięsem lub tłuszczem mięsnym, gdzie indziej uznawane za dziwne. Kaszubska kuchnia to także doskonałe marynaty, zwłaszcza korniszony i pikle. Wymienić też należy ciekawe zupy, w tym sztandarową zupę z brukwi, z maślanki, gruszkową, dyniową i z suszonych owoców.

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016