Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Pochodzenie: Szwajcaria
Raclette powstało przez przypadek, jak większość genialnych i prostych dań. Pasterze zauważyli, że ser pozostawiony blisko ogniska topi się i przypieka, postanowili więc wykorzystać tę jego właściwość do przyrządzania posiłków, zwłaszcza, że ser tak roztopiony miał przedni smak.
Poza serem w skład raclette wchodziły też ziemniaki i konserwowane ogórki, które jedzono jako dodatek. Połówkę wielkiego sera wkładało się do pieca, a gdy odpowiedni fragment dostatecznie się przypiekł, zgarniało się go za pomocą specjalnego noża o dwóch uchwytach na talerz. Taki nóż nazywał się właśnie raclette i od niego pochodzi nazwa potrawy.
Dziś w skład raclette wchodzą też inne warzywa oraz mięso i ryby. Na rynku dostępne są specjalne zestawy do przygotowywania raclette składające się z maleńkich patelenek do zapiekania sera oraz gorącej płyty, na której można smażyć mięso i inne składniki.