Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Raclette

Pochodzenie: Szwajcaria

Raclette powstało przez przypadek, jak większość genialnych i prostych dań. Pasterze zauważyli, że ser pozostawiony blisko ogniska topi się i przypieka, postanowili więc wykorzystać tę jego właściwość do przyrządzania posiłków, zwłaszcza, że ser tak roztopiony miał przedni smak.

Poza serem w skład raclette wchodziły też ziemniaki i konserwowane ogórki, które jedzono jako dodatek. Połówkę wielkiego sera wkładało się do pieca, a gdy odpowiedni fragment dostatecznie się przypiekł, zgarniało się go za pomocą specjalnego noża o dwóch uchwytach na talerz. Taki nóż nazywał się właśnie raclette i od niego pochodzi nazwa potrawy.

Dziś w skład raclette wchodzą też inne warzywa oraz mięso i ryby. Na rynku dostępne są specjalne zestawy do przygotowywania raclette składające się z maleńkich patelenek do zapiekania sera oraz gorącej płyty, na której można smażyć mięso i inne składniki.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016