Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Paneer

Pochodzenie: Indie

wytwarzany z mleka krowiego, jeden z najbardziej znanych serów indyjskich, występuje także na terenie Iranu i Pakistanu.

W smaku łagodny i lekko słonawy. Używany jako składnik dań z curry, a także, ze względu na swoje właściwości odżywcze, jako zamiennik mięsa w hinduskich daniach wegetariańskich.

Ser Paneer łatwo zrobić samemu w domu: należy zagotować litr pełnotłustego mleka, dodać łyżkę stołową octu albo soku z cytryny i dobrze zamieszać, po czym odstawić. Gdy mleko się zetnie, masę umieścić w kawałku płótna, przepłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Z otrzymanej masy uformować kulę, a następnie obciążyć ją ciężkim naczyniem i odczekać ok. 20 minut. I oto mamy ser Paneer, który można smażyć, grillować albo dodawać do potraw duszonych.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016