Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Gouda

Pochodzenie: Holandia

To najbardziej znany ser holenderski. Wytwarza się go w mieście Gouda w południowej Holandii.

Oryginalne holenderskie goudy otrzymują znak jakości: pieczęć owalną dla serów produkowanych z mleka niepasteryzowanego lub pieczęć okrągłą dla serów produkowanych na skalę przemysłową z mleka pasteryzowanego.

Gouda może występować na rynku w kilku stadiach dojrzałości: jako ser młody (leżakuje do 2 miesięcy), średnio dojrzały (po co najmniej 4 miesiącach) i dojrzały (po roku dojrzewania).

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016