Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Pochodzenie: Szwajcaria
To chyba najbardziej szwajcarski pretekst to spotkań towarzyskich. Do przygotowania fondue potrzeba specjalnego naczynia caquelon, podobnego do garnka z rączką. Może być ono ceramiczne lub żeliwne. Ostatnio coraz częściej spotyka się zestawy do fondue ze stali nierdzewnej.
Przed przygotowaniem fondue caquelon naciera się ząbkiem czosnku, następnie ustawia na ogniu i dodaje skruszony ser greyerzer i ementaler w proporcji 2:1. Dodaje się odrobinę białego wina i wiśniówki wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Masę doprawia się pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Biesiadnicy nadziewają na szpikulec kostkę białego chleba i nurzają ją w gorącej masie. Czasami, przed zanurzeniem, chleb macza się dodatkowo w wiśniówce albo śliwowicy