Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Ementaler

Pochodzenie: Szwajcaria

Sztandarowy ser szwajcarski. Mimo iż obecnie produkowany jest w wielu krajach na całym świecie, tylko ten ze Szwajcarii pozostaje niedoścignionym oryginałem.

Ementaler jest serem dogrzewanym, oznacza to, że masę serową podgrzewa się przed odsączeniem serwatki. Następnie masę serową umieszcza się w formie i poddaje działaniu prasy, przez cały dzień odwracając bryłę z jednej strony na drugą. Następnego dnia ser wędruje do piwnic, gdzie jest solony i schłodzony. Następnie przez trzy dni spoczywa w kąpieli solnej, po czym przechodzi kilkutygodniową fazę dojrzewania, w trakcie której powstają słynne dziury.

Im dłużej dojrzewa tym jest smaczniejszy.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016