Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Crottin de Chavignol

Pochodzenie: Francja

Crottin de Chavignol to chyba jeden z najbardziej znanych kozich serów znad Loary. Produkuje się go od XVI wieku w wiosce Chavignol. Jest niewielki, okragły i ma naturalną, charakterystycznie pofałdowaną skórkę, w kolorze od kości słoniowej do czarnej. Dojrzewa co najmniej 10 dni, ale jada się go w różnych stadiach dojrzałości.

Co ciekawe, po 8 dniach dojrzewania serek waży 140 gramów i ma posmak orzechowy, zaś po 4 miesiącach jego waga spada do zaledwie 40 gram, a smak, siłą rzeczy, staje się głębszy.

Jest niezły zarówno na zimno, jako ważny składnik deski serów, jak i z grilla, często jako podstawa popularnej sałaty z kozim serem - "chevre".

Wioska Chavignol leży niedaleko miasteczka Sancerre, skąd pochodzi znane białe wino o tej samej nazwie, które doskonale pasuje do Crottina.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016