Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Pochodzenie: Francja
Crottin de Chavignol to chyba jeden z najbardziej znanych kozich serów znad Loary. Produkuje się go od XVI wieku w wiosce Chavignol. Jest niewielki, okragły i ma naturalną, charakterystycznie pofałdowaną skórkę, w kolorze od kości słoniowej do czarnej. Dojrzewa co najmniej 10 dni, ale jada się go w różnych stadiach dojrzałości.
Co ciekawe, po 8 dniach dojrzewania serek waży 140 gramów i ma posmak orzechowy, zaś po 4 miesiącach jego waga spada do zaledwie 40 gram, a smak, siłą rzeczy, staje się głębszy.
Jest niezły zarówno na zimno, jako ważny składnik deski serów, jak i z grilla, często jako podstawa popularnej sałaty z kozim serem - "chevre".
Wioska Chavignol leży niedaleko miasteczka Sancerre, skąd pochodzi znane białe wino o tej samej nazwie, które doskonale pasuje do Crottina.