Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Chevre, ser kozi

Pochodzenie: Francja

We Francji kozie serki stanowią nieodłączny składnik deski serów. Często nadaje się im kształt małych walców lub piramidek.

Świeży kozi ser jest kremowy, biały i zasadniczo pozbawiony smaku. Dopiero z czasem nabiera aromatu, a po dwóch tygodniach tworzy się na nim delikatna niebieskawa skórka. Po miesiącu kozi ser jest suchy i zaczynają się na nim pojawiać oznaki pleśni.

Do najbardziej znanych kozich serów należy zaliczyć Montrachet i Charolais.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016