Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Cantal

Pochodzenie: Francja

Uważa się, że Cantal to najstarszy francuski ser. Wspominał o nim już w I w. Pliniusz Młodszy.

Jego nazwa pochodzi od masywu górskiego (Cantal) w Owernii, gdzie ser ten jest wytwarzany. W okresie zimowych chłodów stanowił dla tamtejszych górali nieocenione źródło energii. Zresztą do dziś w Owernii jada się aligot - regionalne danie składające się z Cantala, ziemniaków i creme fraiche.

Cantal zalicza się do serów dogrzewanych i prasowanych - po odciśnieciu serwatki przechodzi ten zabieg jeszcze 3 lub 4 razy. Cantal leżakuje od miesiąca do pół roku, przy czym im dłużej dojrzewa, tym będzie bardziej intensywny w smaku.

Smak Cantala określa się jako mleczny z akcentem orzechowym. Dlatego będzie doskonale pasował do orzechów, winogron i jabłek. Stanowi też składnik sałatek, zup, fondue oraz zapiekanek. Do Cantala pijemy Beaujolais lub czerwone wina z Cotes du Rhone.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016