Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Pochodzenie: Francja
Uważa się, że Cantal to najstarszy francuski ser. Wspominał o nim już w I w. Pliniusz Młodszy.
Jego nazwa pochodzi od masywu górskiego (Cantal) w Owernii, gdzie ser ten jest wytwarzany. W okresie zimowych chłodów stanowił dla tamtejszych górali nieocenione źródło energii. Zresztą do dziś w Owernii jada się aligot - regionalne danie składające się z Cantala, ziemniaków i creme fraiche.
Cantal zalicza się do serów dogrzewanych i prasowanych - po odciśnieciu serwatki przechodzi ten zabieg jeszcze 3 lub 4 razy. Cantal leżakuje od miesiąca do pół roku, przy czym im dłużej dojrzewa, tym będzie bardziej intensywny w smaku.
Smak Cantala określa się jako mleczny z akcentem orzechowym. Dlatego będzie doskonale pasował do orzechów, winogron i jabłek. Stanowi też składnik sałatek, zup, fondue oraz zapiekanek. Do Cantala pijemy Beaujolais lub czerwone wina z Cotes du Rhone.