Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku
sery kawa wino piwa zioła

Camembert

Pochodzenie: Francja

Wytwarzany jest od 200 lat w Normandii. Jest to jeden z nielicznych gatunków sera, którego wynalazcę znamy z nazwiska. Była nią Marie Harel ze wsi Camembert w Normandii, która zajęła się produkcją sera za namową duchownego z regionu Brie.

Pomysł na nowy ser przyjął się znakomicie nie tylko ze względu na doskonałe normandzkie mleko, ale także dzięki specyficznemu mikroklimatowi, który sprzyja także dojrzewaniu calvadosu. Dziś camembert produkuje się masowo i eksportuje na cały niemal świat, bowiem znosi on cierpliwie trudy podróży.

W dużych wytwórniach dojrzewający ser spryskuje się roztworem szlachetnej pleśni i oczekuje na pojawienie się charakterystycznej białej skórki. Camembert jest najlepszy, gdy białą skórkę pokryją czerwone plamki, a wnętrze stanie się półpłynne. Do Camembert podobny jest też Brie, który produkuje się z pasteryzowanego mleka. Nie jest tak aromatyczny jak Camembert.

Sery

  • Brydza
  • Camembert
  • Cantal
  • Chabichou du Poitou
  • Cheddar
  • Chevre, ser kozi
  • Comte
  • Crottin de Chavignol
  • Edam
  • Ementaler
  • Fondue
  • Gorgonzola
  • Gouda
  • Grana Padano
  • Greyerzer
  • Haloumi
  • Mozzarella
  • Munster
  • Oscypek
  • Paneer
  • Parmezan
  • Pecorino
  • Picodon
  • Provolone
  • Raclette
  • Roquefort
  • Sage Derby
  • Saint-Nectaire
  • Stilton
  • Jak przechowywać i podawać ser

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016