Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zylc wieprzowa galareta

Zylc to znane w kraju zimne nóżki. Kaszubi dodawali do nich także głowiznę, która miała dodawać smaku i nadawać potrawie właściwą konsystencję

Golonkę, nóżki wieprzowe, kawałek głowizny i różne ścinki mięsne ugotowć do miękkości w obszernym garnku razem z włoszczyzną, cebulą, solą, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Ugotowane mięso oddzielić od kości, zakwasić octem i rozlać do formy. Jeść po wystudzeniu.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016