Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Żurek kujawski

Jedna z typowo polskich zup, tym razem na bazie aromatycznego wywaru z gotowanej szynki i białej kiełbasy.

Przygotować zakwas. Kilka łyżek żytniej mąki zalać szklanką letniej wody, rozmieszać, wrzucić ząbek czosnku i odstawić w glinanym naczyniu na kilka dni. Temperatura pomieszczenia, do którego wstawiamy zakwas powinna wynosić ok. 20°C. Przygotować wywar z białej kiełbasy doprawiony liściem laurowym, solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. W miarę możliwości można wykorzystać wywar po gotowaniu świątecznej szynki. Na koniec wlać zakwas i krótko całość przegotować. Dodać posiekaną cebulę przesmażoną na słoninie. Opcjonalnie doprawić kwaśną śmietaną. Podawać z ziemniakami, kawałkami białej kiełbasy i jajka na twardo. Zakwasem na żurek zakwaszano też inne barszcze i zupy. Czasem na bazie żurku robiło się prostszą zupę zwaną zalewajką. Ugotowane ziemniaki pozostawiano w wodzie, w której się gotowały i zalewano żurkiem. Zalewajka gotowa.

Inne przepisy w kategorii:

  • Biały barszcz
  • Czernina
  • Krupnik kujawski
  • Muska
  • Rosół cielęcy
  • Szablok z zacierkami
  • Zacierka kraszona
  • Zacierka na mleku
  • Zupa śliwkowa
  • Zupa z rabarbaru
  • Żurek kujawski

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016