Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zupa słodowników

Ten migładowo-rumowy smakołyk jest znany także na Śląsku. Nie sposób jednoznacznie rozstrzygnąć, czy pochodzi z Kaszub i wywieziono go na Śląsk, czy może stało się na odwrót. Tak czy owak warta jest polecenia.

2 szklanki mleka zagotować z 2 płaskimi łyżkami cukru, 2 łyżkami kakao, laską wanilii i szczyptą soli. Dodać 3 czubate łyżki pokrojonych w kawałki płatków migdałowych oraz 3 łyżki białego rumu. Po chwili zestawić z ognia, laskę wanilii wyjąć, dodać 3 żółtka roztrzepane z niewielką ilością zimnego mleka. Gotowe.

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Biała polewka z węgorza
  • Kwaśna zupa
  • Dziadówka
  • Zupa z brzadu
  • Zupa słodowników
  • Gruszkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016