Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Szneki z glancem

Ciastka drożdżowe

Do miski wlać nieco letniego mleka, dodać trochę cukru, mąki i wkruszyć kostkę drożdży. Całość wymieszać na płynną masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku rozpuścić kostkę masła. Po przestudzeniu dodać kilogram mąki i całość wymieszać. Następnie dodać 5 jajek i szklankę cukru, całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Dodać wyrośniety zaczyn i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.

Po wyrośnięciu krótko wyrobić raz jeszcze, wyłożyć na stolnicę i uformować cienkie wałki. Z wałków zwijać ślimaki i posypać je cukrem. Gotowe szneki wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec. Glanc na sznekach zobaczymy po wyjęciu ich z piekarnika, bo podczas pieczenia rozpuści się cukier, którym zostały wcześniej posypane.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016