Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Przyjęcinowy kurczak

Na Kociewiu na święto Pierwszej Komunii zwykło się mówić "przyjęciny". Żelazną potrawą przyjęcinowego menu jest danie określane mianem kurczaka w potrawce. Żeby jednak uniknąć zamieszania, czymże jest owa potrawka, nazwaliśmy je tutaj kurczakiem przyjęcinowym. Kurczaka tak przyrządzonego znajdziemy także w kociewskim menu weselnym.

Kawałki kurczaka krótko ugotować w bulionie. Przygotować sos. Na rozpuszczonym maśle przesmażyć namoczone wcześniej rodzynki. Dodać mąkę, powstałą zasmażkę rozprowadzić bulionem. Ugotowane kawałki kurczaka ułożyć na ugotowanym na sypko ryżu i polać sosem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016