Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Powidła śliwkowe

Sadownicy z nadwiślańskiej części Kujaw tradycje smażenia powideł przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.

Tradycyjne powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smaży się powoli przez wiele godzin w kuprowych (miedzianych) kotłach zawieszonych nad opalanym olchą ogniskiem. Dzięki temu gotowe powidła mają specyficzny smak wędzarniczego dymu. Te z owoców niepestkowanych charakteryzują się dodatkowo posmakiem goryczki. Mimo, że nie dodaje się do nich cukru, znakomicie się przechowują przed długi okres.

Inne przepisy w kategorii:

  • Konfitura różana
  • Kujawska legumina makowa
  • Piernik toruński
  • Powidła śliwkowe
  • Rogaliki barcińskie

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016