Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Obona gęsia okrasa

Gęsią okrasę przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Dziś znajduje się na liście produktów tradycyjnych.

Gęsią okrasę przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Dziś znajduje się na liście produktów tradycyjnych.

Do przygotowania obony wykorzystuje się gęsie mięso, także z kością, które sieka się w specjalnej drewnianej skrzynce zwanej albratem lub skrzynówkiem. Posiekaną gęsinę umieszcza się warstwowo w kamionce, ubija, a kolejne warstwy przesypuje się solą. Tak przygotowaną okrasę z gęsi, niekiedy dodatkowo zalaną gęsim smalcem, przechowywano onegdaj w spiżarniach nawet cały rok.

Inne przepisy w kategorii:

  • Plince
  • Golce
  • Kluseczki dyniowe
  • Duszonka z grzybów i śliwek
  • Obona gęsia okrasa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016