Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Miód z maślanki

Przepis na ten niecodzienny miód pochodzi z Łęga. Znany jest tam też pod nieco figlarną nazwą "fiut"

Litr dobrej jakościowo maślanki wymieszać z połową kilograma cukru. Całość podgrzać w garnku z grubym dnem uważnie mieszając. Początkowo masa może się rozwarstwić, ale z czasem przyjmie formę muślinowej miodowej pasty. Gotowy miód przelać do naczynia z kamionki. Podawać ze świeżym chlebem z masłem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016