Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kwaśna zupa

Nietypowe połączenie składników dorsza, maślanki i gorącego wywaru z warzyw może dać smaczną zupę.

Wyfiletować dorsza. W litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, przekrojonej na pół cebuli, soli i pieprzu wygotować resztki: ogon, głowę, płetwy.

Wywar przecedzić, po czym wmieszać wymieszaną w oddzielnym naczyniu i zahartowaną odrobiną gorącego wywaru śmietanę i maślankę (po szklance) z łyżką mąki. Dodać pokrojonego w kawałki dorsza, gotować dalej przez kilka minut aż ryba zmięknie.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Biała polewka z węgorza
  • Kwaśna zupa
  • Dziadówka
  • Zupa z brzadu
  • Zupa słodowników
  • Gruszkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016