Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kreple

Kaszubskie faworki, czyli kreple, zachowują świeżość przez kilka dni.

Do dwóch szklanek mąki wymieszanych z łyżeczką proszku do pieczenia i połową szklanki cukru dodać dwa jaja i dwie łyżki roztopionego masła. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski. Każdy pasek naciąć pośrodku, a przez nacięcie przełożyć jeden z końców paska. Smażyć na smalcu, a po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Kreple
  • Tort fasolowy
  • Młodzowy kuch z kruszonką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016