Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Konfitura różana

Doskonała propozycja dla miłośników herbaty. Różana konfitura pasuje do niej doskonale. A może jeszcze rogalik z różanym nadzieniem?

Płatki róży cukrowej Rosa Centyfolia dokładnie utrzeć w makutrze z cukrem w proporcji wagowej: jedna część płatków na jedną część cukru. Pod koniec ucierania zakwasić sokiem z cytryny, przełożyć do słoiczków, zakręcić, nie pasteryzować. Słoiczki z konfiturą można przechowywać w lodówce do następnego sezonu.

Inne przepisy w kategorii:

  • Konfitura różana
  • Kujawska legumina makowa
  • Piernik toruński
  • Powidła śliwkowe
  • Rogaliki barcińskie

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016