Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Klopsiki rybne

Klopsiki robiło się z mieszanych ryb słodkowodnych, które akurat przyniósł wędkarz. Jadało się je na zimno, jako dodatek do chleba, albo w zupie, w której się gotowały.

Posiekać wyfiletowane ryby oraz świeży boczek w proporcjach 1:3. Posiekany boczek przesmażyć, dodać ryby, startą cebulę i posiekany ząbek czosnku. Wyrobić z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Ulepić klopsiki i ugotować je w wywarze z części ryb pozostałych po filetowaniu, włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wywar przecedzić, zaprawić śmietaną do zup oraz octem do smaku, włożyć klopsiki i podawać.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016