Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Klapacze

Każdy polski region ma swój sposób na ziemniaczane placki. Kujawy mają klapacze.

Na tarce o małych oczkach zetrzeć dwa spore ziemniaki, odsączyć. Dodać jedną startą cebulę, kilka łyżek żytniej mąki, doprawić solą. Z powstałej masy formować dość grube placki, smażyć na płycie węglowej. Współcześnie można wykorzystać teflonową patelnię.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gołąbki w sosie żurkowym
  • Klapacze
  • Kluski ziemniaczane
  • Pirzok
  • Ryba po toruńsku
  • Śledzie po kujawsku
  • Szczupak w soli
  • Gęś po kołudzku
  • Gęsi smalec

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016