Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Przepis pochodzi od dr Haliny Bielińskiej z Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej na Kujawach. Od ponad 40 lat trwają tam prace nad polską gęsią kołudzką o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych
Tuszkę młodej gęsi owsianej (najlepiej 16-17 tygodniowej) zanurzyć na 3-4 godziny w solance lub natrzeć obficie suchą solą. Po osuszeniu całą tuszkę natrzeć pieprzem, jałowcem i majerankiem. Do środka włożyć całe słodkokwaśne jabłka. Tuszkę zaszyć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Rozgrzać rondel lub brytfannę z odrobiną oleju, włożyć gęś i piec pod przykryciem w temperaturze 250°C. Po około 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180-200°C i piec gęś dalej do otrzymania chrupiącej skórki. Podawać z borówkami lub żurawinami oraz ziemniakami puree, koniecznie z winem.
Inne przepisy w kategorii: