Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Ferkase

Danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem. Na stoły trafia do dziś przy wyjątkowych okazjach, zwłaszcza weselach i komuniach.

Kawałki kury ugotować jak na rosół. Przygotować sos. Do rozpuszczonego masła dodać nieco mąki, wymieszać do otrzymania białej zasmażki. Rozrzedzić zimnym rosołem do konsystencji gęstej śmietany, dodać namoczone wcześniej rodzynki. Dodać nieco cukru, śmietany i sok z cytryny. Ilość tych dodatków należy kontrolować, aby smak sosu był wyrazisty, słodko-kwaśny. Po zdjęciu sosu z ognia, dodać dwa żółtka, wcześniej rozrobione z odrobiną zimnego rosołu. Całość wymieszać i polać kawałki kury ułożonej na dużym półmisku wokół solidnego kopca ryżu. Pozostały sos podać w sosjerkach.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016