Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Balas, zupa hakowa

To skromna wersja i tak skromnej kartoflanki, którą w okolicach Ocypla nazywa się żartobliwie zupą hakową, ponieważ zamiast skwarek do zupy wkłada się gorący hak (pogrzebacz), który syczy podobnie jak skwarki.

Do osolonego wywaru z włoszczyzny z kubabą (zielem angielskim) i listkiem bobkowym (laurowym), dodaje się pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotuje do miękkości. W końcowej fazie do kartoflanki dodalibyśmy swarki porsto z patelni, które w kontakcie z zupą powinny zaskwierczeć. Ocyplanie ze śmiechem radzą, aby do balasu włożyć wówczas rozżarzony hak, stąd zupa hakowa.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016